2011 yılında Bakanlıkların yeniden yapılandırılması sonrasında oluşan son durumda e-Devlet kapsamında Başbakanlık ve 3 Bakanlığın rolü söz konusudur:
- Başbakanlık, İdareyi Geliştirme Başkanlığı kamu yönetiminin geliştirilmesi, idari usul ve işlemlerin kolaylaştırılmasından ve mevzuat çalışmalarının koordine edilmesinden (3056 Sayılı Kanun),
- Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Dairesi Başkanlığı, ulusal hedefler ile uyumlu bilgi toplumu ve bilgi ekonomisi politikalarının hazırlanması ve kamu BİT yatırımları dahil kamu yatırımlarının planlanmasından (641 Sayılı KHK),
- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü, internet altyapısı dahil BİT altyapılarının geliştirilmesi, regülasyonu ve siber güvenliğinin sağlanması ile e-Devlet eylem planının, usul ve esaslarının belirlenmesi ve ilgili faaliyetlerin koordine edilmesinden (655 sayılı KHK),
- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü ise BİT sektörü dahil Ar-Ge’ye yönelik politikalar, teşvikler ve standartlardan sorumludur (635 Sayılı KHK).
e-Devlet ile ilgili teknik yetkinlik gerektiren faaliyetler Bakanlık sorumlulukları doğrultusunda farklı kamu kurum ve kuruluşları eliyle yerine getirilmektedir.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı aşağıdaki kuruluşlar;
- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, genişbant, e-imza, bilgi güvenliği ve posta hizmetleri gibi bilgi ve iletişim teknolojileri sektörüne yönelik regülasyon ve diğer tedbirlerin alınmasını sağlamaktadır. Kurum, düzenleyici ve denetleyici kurum statüsündedir.
- Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), BTK bünyesinde yer alan merkez, ulusal siber güvenlik olaylarına karşı önlemlerin alınması için ulusal ve uluslararası düzeyde koordinasyon sağlamaktadır.
- Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş (TÜRKSAT), uydu teknolojilerindeki faaliyetlerinin yanı sıra, bilişim hizmetleri kapsamında e-Devlet Kapısı’nı işletmekte ve kamu hizmetlerinin elektronik ortamdan sunumuna yönelik projeler yürütmektedir.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı aşağıdaki kuruluşlar;
- Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), koordinasyonunu yürüttüğü bilim, teknoloji ve yenilik politikaları ve eylemleri ile bilgi toplumu ve e-Devlet için gerekli kapasite ve yetkinliklerin oluşmasına destek olmaktadır. Türkiye’nin en büyük Ar-Ge kapasitesine sahip olan Kurum, bağlı enstitüleri aracılığıyla kritik e-Devlet teknolojileri ve çözümlerinin milli imkanlar ile geliştirilmesini sağlamaktadır.
- TÜBİTAK-BİLGEM Bilişim Teknolojileri Enstitüsü (BTE), bilgi ve iletişim alanında büyük ölçekli ve uygulamalı araştırmalar yapmakta ve çözümler geliştirmektedir.
- TÜBİTAK-BİLGEM Kamu Sertifikasyon Merkezi (KSM), kamu kurumlarına yönelik e-İmza ve Mali Mühür altyapısını yönetmekte, gerekli rehberlik hizmetlerini sağlamaktadır.
- TÜBİTAK-BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü (SGE) siber güvenlik alanında araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütmekte; askeri kurumlara, kamu kurum ve kuruluşlarına ve özel sektöre; çözüme yönelik projeler gerçekleştirmekte, rehberlik sağlamaktadır.
- TÜBİTAK-BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE), yüksek güvenlik ihtiyacı olan e-Kimlik ve e-İmza ürünlerine yönelik gerekli teknoloji ve standartları geliştirmektedir.
- TÜBİTAK-BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (YTE) kamu ve özel sektörün stratejik konularda Ar-Ge içerikli yazılım ihtiyaçlarını karşılamakta, dijital dönüşüm planlama, kurumsal mimari ve politika izleme ve değerlendirme faaliyetleri doğrultusunda kamu kurumları için dijital dönüşüm hizmetleri vermektedir.
- Türk Standartları Enstitüsü (TSE), bilişim teknolojileri ve siber güvenliğe yönelik standart yayınlama, belgelendirme, test ve eğitim faaliyetleri yürütmektedir.
Devam eden çalışmalar:
2016-2019 Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı’nda yer alan “E1.1.1-e-Devlet Ekosisteminin Oluşturulması” eylemi doğrultusunda e-Devlet politikalarını paydaşlarla işbirliği içerisinde yürütmek, e-Devlet çalışmalarında kurumlar üstü ve kurum içi koordinasyonu artırmak için e-Devlet Organizasyon Modeli etkinleştirilecektir.